Skrzyp to roślina wieloletnia należąca do rodziny skrzypowatych. Ma dwa rodzaje pędów -  zarodnionośny, który pojawia się wczesną wiosną i jest soczysty, wzniesiony i nierozgałęziony, osiąga 10–30 cm wysokości. Pęd płonny pojawia się pod koniec wiosny, osiąga wysokość do 40 cm, jest zielony, okółkowo rozgałęziony, szorstki i żeberkowany. Liście występują na pędach w okółku, są bardzo drobne, otaczają węzły i wzmacniają je. Kłącze jest długie i czołgające się. Przydeptana roślina wydaje charakterystyczne dźwięk „skrzypnięcia”.
 Surowcem zielarskim jestziele, które zawiera  sole mineralne, a zwłaszcza w związkikrzemu, flawonoidy, kwasy organiczne, saponiny, fitosterole, garbniki, witaminę C, karotenoidy i sole potasu.
 Surowiec wykazuje działanie przede wszystkim remineralizujące (dostarcza organizmowi niezbędnych jonów oraz mikroelementów), ma właściwości przeciwbakteryjne, regenerujące, pomagające przy zakażeniach, moczopędne i przeciwzapalne. Zapobiega tworzeniu się kamieni w układzie moczowym i miażdżycy. Wpływa na przemianę materii i stan błon śluzowych. Ponadto działa korzystnie na drogi oddechowe (zwłaszcza przy gruźlicy płuc).
 Zewnętrznie stosowany jest do przemywania skóry w przypadku ran i chorób skórnych,  wywar ze skrzypu jest także stosowany w kosmetykach służących do płukania włosów.
 Wskazania do stosowania: Tradycyjnie stosuje się pomocniczo w łagodnych dolegliwościach układu moczowego, jako środek zwiększający ilość wydalanego moczu i poprawiający przepływ w drogach moczowych. Tradycyjny produkt leczniczy roślinny do stosowania w określonych wskazaniach, wynikających wyłącznie z jego długotrwałego stosowania.
 
 Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na ziele skrzypu oraz schorzenia, w których wskazane jest przyjmowanie zmniejszonej ilości płynów (np. w ciężkich chorobach serca lub nerek).
 
 Zawartość opakowania: 50 g
 
 Skład: 1 g produktu zawiera 1 gziela skrzypu(Equisetum arvense L., herba).
 
 Dawkowanie, sposób stosowania i droga podania: 
 Młodzież w wieku powyżej 12 lat i dorośli: 2-3g ziela skrzypu (1-1½ łyżki) zalać ok. 
 1 szklanką (150 ml) wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić po szklance naparu 3 razy na dobę. Maksymalna dawka dobowa leku: 3-12 g.
 
 Czas stosowania: Lek stosuje się tradycyjnie od 2 do 4 tygodni. Jeśli po upływie jednego tygodnia od momentu rozpoczęcia stosowania leku objawy utrzymują się, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
 
 Producent:
 
 Zakład Zielarski „KAWON - HURT” Nowak sp.j.
 ul. Krajewice 119, 63-800 Gostyń