Mangan to minerał śladowy, którego organizm potrzebuje do zdrowego funkcjonowania. Jest on niezbędny m.in. do normalnego metabolizmu energii, zdrowia kości i ochrony przed stresem oksydacyjnym.
Pomimo, że ludzkie ciało przechowuje do około 20mg manganu w nerkach, wątrobie, trzustce i kościach, niezwykle ważne jest także regularne pozyskiwanie go z diety. Mangan występuje naturalnie w nasionach i pełnych ziarnach, a także w mniejszych ilościach w roślinach strączkowych, orzechach i warzywach zielonych.
Mangan na zdrowe kości
Mangan jest niezbędny dla zdrowia kości. Badania wykazały, że w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi, takimi jak wapń, cynk i miedź, mangan wspomaga gęstość mineralną kości. Jest to szczególnie ważne u osób starszych.
Właściwości przeciwutleniające manganu:
Mangan jest częścią enzymu antyoksydacyjnego, dysmutazy ponadtlenkowej, który jest prawdopodobnie jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy w ludzkim ciele.
Przeciwutleniacze pomagają chronić przed wolnymi rodnikami, które są atomami lub cząsteczkami które posiadają co najmniej jeden niesparowany elektron, które powstają jako uboczny reakcji naturalnie zachodzących w ludzkim organizmie. Dysmutaza ponadtlenkowa pomaga zwalczać negatywne skutki wolnych rodników poprzez przekształcanie ponadtlenku w mniejsze cząsteczki, które nie uszkadzają komórek.
Badania naukowe sugerują, że przyjmowanie składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym pomaga uchronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Ponieważ mangan odgrywa rolę w aktywności dysmutazy ponadtlenkowej, spożywanie tego minerału może nam w tym pomóc.
Właściwości manganu:
Utrzymanie odpowiedniego poziomu manganu w organizmie jest dla nas niezwykle ważne. Jeśli z jakiegoś powodu nie spożywamy jego wystarczającej ilości w ramach diety, suplementacja tym niezbędnym minerałem może pomóc nam zaspokoić zapotrzebowanie na mangan.
Mangan przyczynia się do:
• Prawidłowego metabolizmu energetycznego
• Utrzymania zdrowych kości
• Prawidłowego tworzenia tkanki łącznej
• Ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
Składnik aktywny
1 kapsułka
%RWS*
Cytrynian manganu
w tym mangan (22%)
22,8 mg
5 mg
-
250%
*RWS – referencyjna wartość spożycia
Składniki: Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, cytrynian manganu (mangan). Skład kapsułki: celuloza roślinna.
Porcja dzienna: 1 kapsułka raz dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody po posiłku.
Środki ostrożności: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Producent:
YANGO Sp. z o.o.,
ul. Granitowa 3/14,
02-681 Warszawa.